Burn-out | Gezonde voeding tijdens je burn-out

LaLionna gezonde voeding tijdens je burn-out

Deze post is nummer 15 van de 25 in de blogserie: burn-out! (Alle andere posts vind je hier!)

Ben jij al goed op weg naar het herstellen van je burn-out? Heb je misschien nog behoefte aan extra ondersteuning of extra energie? Mooi! Dat kan je bereiken met een gezonde voeding tijdens je burn-out. Nu je weet wat jouw valkuilen zijn is het belangrijk dat je daarmee aan de slag gaat. Om te zorgen dat je hier voldoende energie voor hebt, kan je het beste kiezen voor een gezonde voeding. Een gezonde voeding tijdens je burn-out zal je helpen om meer energie te krijgen en sneller te herstellen!

Het belang van gezonde voeding tijdens je burn-out

Een burn-out ontstaat door chronische stress. Die stress is niet alleen vervelend voor jouw geest, maar ook voor jouw lichaam. Tijdens stressvolle momenten vinden er allerlei reacties plaats in het lichaam. Je lichaam zorgt er eigenlijk voor dat je klaar bent om te vechten of te vluchten. Hiervoor scheidt het allerlei belangrijke voedingsstoffen uit, maakt het veel energie vrij en zet het de spijsvertering op een lager vuurtje. Als de stress chronisch aanwezig blijft kan je dus een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen en aan energie. Dit zorgt er dan weer voor dat jouw weerstand minder wordt, en je vatbaarder wordt voor ziektes en allergieën.

Door te zorgen voor een gezonde voeding tijdens je burn-out, kan je jouw lichaam helpen bij het herstel. Je kan het lichaam weer aanvullen met de belangrijkste voedingsstoffen. Deze kan het lichaam dan weer gebruiken om tekorten aan te vullen en energie te produceren. Langzaam maar zeker krijg je dus weer meer energie. Die energie kan dan weer gebruikt worden voor het goed laten werken van jouw weerstand. Zo kan een gezonde voeding tijdens je burn-out je dus helpen bij het terugvinden van balans.

Wat is gezonde voeding tijdens je burn-out?

Wat is in het algemeen überhaupt gezonde voeding? Dit is en blijft een lastig onderwerk. De meningen lopen ongelooflijk uiteen. Zelfs onderzoeksresultaten zijn niet altijd instemmend. Hoe moet jij dan weten wat gezonde voeding is?

Jij kan erachter komen wat gezonde voeding is door wat informatie erover op te zoeken en vervolgens te kijken wat bij jou en jouw lichaam past. Om je een beetje op weg te helpen heb ik voor jou alvast wat onderzoek gedaan!

Ik heb gekeken naar welke voedingsstoffen je tijdens je burn-out beter kan laten staan en welke je juist kunnen helpen. Deze tips zijn dus gericht op het ondersteunen van iemand met een burn-out. Toch zijn de meeste tips ook gewoon bruikbaar voor mensen die zo nu en dan een stressvolle periode doormaken.

Onderstaande adviezen zijn misschien niet op iedereen toepasbaar. Luister vooral goed naar jouw eigen lichaam en naar de hulpverleners die jou behandelen.

Laat deze voedingsmiddelen links liggen!

 • Alcohol: is lastig om af te breken. Je lichaam kan dit nu echt even niet gebruiken.
 • Cafeïne en taurine: zorgen ervoor dat je tijdelijk extra energie krijgt. Dit lijkt heel mooi, maar er schuilt een groot gevaar in. De kans wordt dan namelijk veel groter dat je over je eigen grenzen heen gaat.
 • Suiker, zoetstoffen, geraffineerde producten: laten je bloedsuikerspiegel stijgen. Als je deze producten veel gebruikt, raakt je bloedsuikerspiegel te vaak uit balans.
 • Te veel verzadigde vetten: leveren nauwelijks een bijdrage aan het voeden van je lichaam. Daarnaast heeft je lichaam grote moeite om ze af te breken. Verzadigde vetten zijn hard bij kamertemperatuur (chocolade, kaas, boter).
 • Transvetten: zijn door de mens gemaakt en hebben geen een enkele voedingswaarde (chips, koekjes, taart, halvarine, etc.).
 • Te veel zout: verhoogt de bloeddruk. Aangezien je bloeddruk tijdens momenten van stress vaak al verhoogd is, kan dit voor gevaarlijke problemen zorgen.

Gebruik deze voedingsstoffen juist wel!

 • B-vitamines: worden ten tijde van stress erg snel verbruikt. Ze hebben veel belangrijke functies en zorgen onder andere voor voldoende energie (bonen, asperges, erwten, champignons, zilvervliesrijst, broccoli, avocado’s, linzen, eieren, volkoren graanproducten, bananen, aardbeien, noten en zaden, bruine rijst, niertjes, lever, gevogelte, yoghurt en groene groenten).
 • Vitamine C: ook deze vitamine wordt sneller verbruikt, terwijl je er meer van nodig hebt. Vitamine C laat het cortisol gehalte sneller dalen en is een sterke antioxidant. Komt voor in bijna al het verse groenten en fruit en in aardappelen.
 • Magnesium: werkt erg kalmerend op de spieren en bloedvaten (bijna alle groene bladgroenten, noten en zaden, volkoren graanproducten, bittere chocolade, banaan, rozijnen, schil van aardappelen, tomaten, erwten, knoflook, linzen, avocado’s en kelp).
 • Omega 3 vetten: werken ontstekingsremmend. Iets wat je lichaam goed kan gebruiken tijdens een verminderde weerstand (vette vis, avocado’s, zaden en noten).
 • L-theanine: dit aminozuur heeft een positief effect op dopamine en serotonine en daarmee dus ook op je humeur. Dit aminozuur komt voor in groene thee.
 • L-tyrosine: is belangrijk bij het aanmaken van dopamine. Dopamine zorgt voor meer energie en een goed gevoel. Komt onder andere voor in eieren en avocado.
 • L-tryptofaan: afhankelijk van de tijd maakt je lichaam uit dit aminozuur serotonine of melatonine aan. Serotonine houdt je stemmingen in balans en melatonine helpt bij een goede nachtrust. Je vindt het aminozuur bijvoorbeeld in banaan en noten.
 • L-fenylalanine: dit aminozuur helpt bij de aanmaak van endorfine. Deze stof helpt bij het bestrijden van pijn en het geeft je een goed gevoel. Komt onder andere voor in sesamzaad.
 • Water: helpt je onder andere bij het opnemen en transporteren van voedingsstoffen en het afscheiden van afvalstoffen.

Nog wat extra tips

 • Eet op vaste tijden. Door op vaste tijden te eten, voorkom je dat je maaltijden overslaat. Hoe vaak je op een dag moet eten, dat bepaal jij zelf. Voel jij je prettiger bij 6 keer per dag, kies dan 3 kleinere hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Heb je te weinig energie om 6 keer per dag eten te maken? Maak dan 3 grote hoofdmaaltijden.
 • Maak een eetschema. Door iedere week de tijd te nemen een eetschema te maken, bespaar je jezelf een heleboel stress. Je gaat er even één middagje voor zitten en de rest van de week weet je precies wanneer je wat moet gaan eten. Zo wordt het makkelijker om te variëren, het eten in te kopen en te bereiden.
 • Kies slimme recepten. Als je geen of weinig energie hebt, kan koken erg vermoeiend zijn. Kies dus vooral voor de makkelijke, maar voedzame recepten.
 • Boodschappen doen. Het kan zijn dat je dankzij je burn-out tijdelijk erg overgevoelig bent. Het doen van boodschappen wordt dan praktisch onmogelijk. Als je hier last van hebt, probeer dan een passende oplossing te vinden. Misschien kan je wel 1 keer in de week op een rustige dag en tijd boodschappen gaan doen. Misschien wilt er wel iemand met je mee, of wilt hij of zij de boodschappen voor jou doen. Als dit niet kan, dan heb je het geluk dat we in een moderne tijd leven. Bestel je boodschappen gewoon lekker online en laat ze thuis afleveren.
 • Varieer zo veel mogelijk. Niet ieder voedingsmiddel bevat dezelfde voedingsstoffen. En ook niet ieder voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen. Door voldoende te variëren in je voedingsmiddelen, kan je ervoor zorgen dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt.
 • Maak slimme combinaties. Probeer in ieder geval tijdens de 3 hoofdmaaltijden te zorgen voor een slimme combinatie. Combineer koolhydraten, eiwitten en vetten. Door dat je deze 3 belangrijke voedingsstoffen met elkaar combineert, krijg je niet alleen een verzadigd gevoel, maar heb je ook meteen de belangrijkste voedingsstoffen te pakken.
 • Puur natuur. Zeker nu je lichaam het al zwaar genoeg heeft, wil je het niet nog extra belasten met bewerkte voedingsmiddelen. Veel voedingsmiddelen worden tegenwoordig behandeld. Ze worden ingespoten tegen ongedierte of er wordt extra zout aan suiker aan toegevoegd. Je wilt je lichaam echt niet opzadelen met extra afvalstoffen. Kies dus zoveel mogelijk verse producten. Kies ook zoveel mogelijk biologisch. Is dit te duur? Maak dan een keuze wanneer je het wel en niet doet. Koop bijvoorbeeld de groenten en fruit die het meest bespoten zijn biologisch of kies voor biologisch vlees.
 • Eet niet te grote maaltijden. Eet jezelf maar tot 80% vol. Zo voorkom je dat je jezelf overeet. Ook maak je het jouw lichaam zo net iets makkelijker om de voedingsmiddelen goed te verteren en de belangrijke voedingsstoffen op te nemen.
 • Vermijd rauw en koud. Rauwe en koude voedingsmiddelen zijn lastiger om te verteren. Dit kost jouw lichaam dus meer energie. Wil je de voedingsmiddelen niet helemaal kapot koken? Stoom ze dan lichtjes.
 • Vermijd verslavingen en producten waar je overgevoelig op reageert. Het is niet handig om tijdens een burn-out te eten uit een verslaving. Vaak doe je dit onbewust en zijn het niet de voedingsmiddelen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Laat ook alles staan waar je op reageert. Ook al reageer je maar een klein beetje. Laat het tijdens je burn-out even staan. Jouw lichaam heeft het op dit moment al zwaar genoeg!
 • Feel good food. Tijdens je burn-out is het heel belangrijk om meer energie te krijgen en te genieten van alles wat je doet. Dus ook van eten. Als je iets moet gaan eten wat je echt niet lekker vind of niet lust, dan ga jij je daar misschien onbewust druk over lopen maken. Je bezorgt jezelf zo alleen maar meer stress. Niet doen dus!

Hopelijk ben je nu op de hoogte van het belang van een gezonde voeding tijdens je burn-out. Ik wil je uitdagen om bepaalde voedingsmiddelen eens te laten staan en te kijken wat het met jouw lichaam doet. Ondersteun je lichaam met de juiste voedingsmiddelen en je zal zien dat je veel meer energie krijgt! Als je dan ook nog eens gebruik maakt van de aanvullende tips, dan zal jouw herstel een stuk voorspoediger verlopen! Heb je toch het gevoel dat je uit alleen voeding niet voldoende ondersteuning kan halen? Vrijdag kijken we naar een aantal manieren waarop jij jouw herstel extra kan ondersteunen!

Veel liefs,
Anouk

Om mijn kennis wat verder uit te breiden heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen: Amber Albarda, Voor een gezond leven, Fitfitmagazine

Ik vind het super dat je deze blogserie volgt! Ken jij nog iemand die deze blogserie ook goed zou kunnen gebruiken? Twijfel dan niet en deel deze blogserie met zoveel mogelijk mensen! Laten we met zijn allen het taboe rondom een burn-out verbreken!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *