Happy Holidays! Zo blijf jij ontspannen tijdens de feestdagen

KerstAh het is weer Kerst en ook Oud&Nieuw staat weer bijna voor de deur! Dit is misschien wel dé gezelligste tijd van het jaar. Iedereen is samen en viert deze feestdagen onder het genot van heel veel lekker eten! Maar het is vaak ook een hele stressvolle tijd. Het is tenslotte maar één keer per jaar Kerst en veel mensen dromen dan ook van de perfecte Kerst. Wat daarbij helemaal vergeten wordt is dat Kerst niet draait om het lekkerste diner, maar om het gezellig samen zijn! Daarom geef ik je maar liefst 8 tips om de feestdagen met z’n allen lekker ontspannen door te komen.

De kerstmagie van vroeger

Als kind kon ik echt ontzettend genieten van Kerst. Ieder jaar weer verloor ik mezelf helemaal in de kerstmagie! We haalden de kerstboom tevoorschijn en hielpen onze moeder om de boom te versieren. Ook zette ik ieder jaar mijn eigen kleine kerstboompje op. Ik haalde dan met alle plezier de lampjes uit de knoop en zocht de mooiste ballen uit voor in mijn kerstboompje. We keken iedere kerstfilm die op de tv kwam en op kerstavond gingen we met opa en oma naar de mis. Als we thuis kwamen kregen we heerlijke saucijzenbroodjes, croissantjes, cake en natuurlijk beschuiten met blauwe muisjes. Met een rond buikje doken we dan ons bedje in en de volgende ochtend stond al het lekkers opnieuw op ons te wachten. De hele Kerst hingen we lekker in onze pyjama’s op de bank. We pakten cadeautjes uit, keken alle films en aten ontzettend veel lekker eten! Het was een ongedwongen tijd om met de familie te zijn en te ontspannen.

De stress rond Kerst

Maar de afgelopen jaren gaat dat allemaal net even iets anders… Het is niet meer ongedwongen samenzijn met familie en lekker ontspannen. Nee er moet gewoon gewerkt en gestudeerd worden. Hierdoor ga ik ieder jaar weer gestrest de feestdagen in. En als je dan ineens non stop met je familie samen bent kan dat wel eens botsen. Ineens heb je allemaal sociale verplichtingen en hop je van het ene kerstdiner naar het anderen. En bij ieder kerstdiner probeert men elkaar weer te overtreffen en het beste kerstdiner voor te schotelen. Zo wordt Kerst eerder een competitie dan een gezellig samen zijn. En dat is nou net niet de bedoeling van Kerst.

Als kind kreeg ik dit nooit helemaal mee. Maar dit jaar helaas wel. Door mijn burn-out draag ik nog vrij veel stress met me mee en nu staan er ineens twee hele volle weken voor de deur. Iedere dag heb ik wel iets, de sociale verplichtingen met Kerst en Oud&Nieuw, nog een paar vriendinnen die jarig zijn, werken en dan ook nog eens de afspraken bij de fysio en de psycholoog. Als ik mijn agenda zie, dan sla ik haar het liefste meteen dicht en kijk ik vlug de andere kant op.

Gisteren werd het dan toch echt tijd om eens na te denken over wat mijn vriend en ik gaan eten vanavond. Het liefst iets speciaals en vegetarisch. Maar dat viel nog niet mee. Uiteindelijk kwam ik toch op een recept voor een vegetarische loaf wat we beiden graag wilden uitproberen. Gelukkig! Maar toen moesten we nog boodschappen gaan doen. Pff.. dat viel dus echt niet mee. Ik heb zelden zoveel mensen bij elkaar gezien. We kwamen er amper doorheen en toen we er doorheen waren, stonden we nog bijna een halfuur in de rij bij de kassa. Tegen de tijd dat we weer thuis waren, was ik helemaal uitgeput. Ik had echt te veel prikkels binnen gekregen en moest weer even op krachten komen. Ik heb heerlijk een uurtje liggen slapen tot mijn vriend mij wakker maakte dat ik moest gaan werken.

Ik had echt het idee dat ik weer geleefd werd. Als het zo moet, dan heb ik helemaal geen zin in de feestdagen. Je vliegt van de ene verplichting zo naar de anderen en tijd voor jezelf heb je eigenlijk niet. En dat is nou net wat ik zo hard nodig heb. Natuurlijk kan ik er voor kiezen om het een en ander af te zeggen, maar toch kies ik hier niet voor. Ik kies er bewust voor om wel naar iedereen toe te gaan. Ik besef me namelijk maar al te goed dat het ook heel belangrijk is om onder familie en vrienden te zijn. Te genieten van alle liefde die iedereen uitstraalt en van al het lekkere eten wat er op mijn bordje gaat komen.

Ik ga ervoor zorgen dat ik deze feestdagen weer eens echt ga genieten. En dat ga ik doen door genoeg liefde aan mezelf te geven tijdens deze drukke dagen. Om er ook voor te zorgen dat jullie niet het gevoel krijgen geleefd te worden heb ik nog een aantal tips op een rijtje gezet voor jullie. Zo kunnen jullie deze feestdagen genoeg liefde aan jezelf besteden, waardoor je nog meer liefde aan anderen kan geven.

Met deze 8 tips kom je de feestdagen lekker ontspannen door!

 1. Maak je altijd een ingewikkeld kerstmenu? Laat dat eens lekker varen! Kerst draait niet om het uren in de keuken staan, waardoor je al moe bent voordat de gasten er zijn. Nee, het draait om het samen zijn en samen genieten van al het héérlijke eten dat er is. Dus kies er eens bewust voor om wat minder ingewikkeld te koken, zodat je al je energie kan steken in het genieten van elkaar. Zo gaat mijn ingewikkelde vegetarische loaf de deur uit en maken we een lekker makkelijk soepje vanavond.
 2. Laat al je zorgen eventjes los. Niemand is helemaal vrij van zorgen, maar je kan er wel zelf voor kiezen om ze even los te laten. Leef in het hier en nu en geniet met volle teugen van deze feestdagen!
 3. Valt het gesprek eventjes stil? Geen paniek! Haal samen herinneringen naar boven van alle voorgaande kerstjaren. Zo houd je niet alleen het gesprek lopende, maar krijg je ook weer dat fijne gevoel van toen terug. Wees dankbaar voor al die mooie feestdagen die je samen meegemaakt heb!
 4. Maak nieuwe herinneringen! Dat fijne gevoel dat je net had, dat wil je vast volgend jaar weer. Maar dat kan alleen als jij er voor zorgt dat je dit jaar weer nieuwe herinneringen maakt!
 5. Bewaak je grenzen. Als je merkt dat je afwezig begint te worden, zonder jezelf dan even af van alle drukte. Sluit bijvoorbeeld even je ogen en focus op je ademhaling. Je kan zelfs tussen de gangen door even een korte meditatie houden. Kerst is namelijk dé periode voor het branden van kaarsjes. Staat er een kaarsje voor je op tafel? Mooi, dan kun je aan meteen aan de slag! Als er geen kaarsje staat, zoek er dan eventjes een op. Zorg dat je voeten stevig op de grond staan (schop desnoods je hakken uit!) en kijk naar de vlam van het kaarsje. Focus je op je ademhaling en kijk naar hoe het vlammetje van de kaars danst. Als je het gevoel hebt weer helemaal tot jezelf te zijn gekomen, sluit dan nog heel even je ogen en bedank voor die korte meditatie. Zo keer je in alle rust weer terug naar de drukte en kun je er weer van gaan genieten.
 6. Probeer hier ook open en eerlijk over te zijn. Vertel het eerlijk als het je even te veel wordt. Grote kans dat mensen heel veel respect voor je hebben dat je dit durft aan te geven. Misschien heb je zelfs wel het geluk dat ze je wat werk uit handen nemen of je wat meer met rust laten. Zo kun jij jezelf weer herpakken en genieten van de feestdagen.
 7. Ben je toch over je grenzen heen gegaan? Doordat je niet wilde laten merken dat het even te veel werd, of doordat je gewoon met alles mee wilde doen? Straf jezelf dan vooral niet! Zeker nu iedereen verwacht dat het de gezelligste tijd van het jaar is, kan het gebeuren dat je een keer over je grenzen heen gaat. Dit is helemaal niet erg, als je er maar wel voor zorgt dat je voortaan iets eerder naar je grenzen luistert. Voor nu is het heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende rust neemt! Dit kan je doen door op tijd naar bed te gaan en tussen de drukte door even de tijd voor jezelf te nemen. Neem een lekker lang bad of ga eens lekker op de bank liggen met een goed boek of misschien wel alle kerstfilms die je maar kan vinden.
 8. Neem zeker ook voldoende tijd voor bezinning tussen alle feestdrukte door. Ga goed voor jezelf na wat kerstmis voor jou betekend en wat jij uit deze kerst wilt halen! Kijk daarna nog eens even in je overvolle agenda en bepaal of het jou gaat brengen wat jij wilt. Als dat niet het geval is is het misschien goed om nog eens te kijken of je het wel echt wilt doen. Zo houd je wat meer overzicht en rust. Kijk ook nog eens terug naar het afgelopen jaar. Want het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur en misschien wil je het komende jaar sommige dingen wel anders aanpakken. Maak nu de tijd om je lessen van het afgelopen jaar nog eens door te nemen en mooie plannen te maken voor het nieuwe jaar!

Het is misschien nogal kort dag, maar ik hoop dat jullie nog wat hebben aan mijn tips. Zo komen we de feestdagen lekker ontspannen door! Geniet met volle teugen, drink met mate en eet je buikje zo rond als jij dat wilt! Luister goed naar je lichaam en doe wat voor jou fijn voelt. Kerst is een tijd van genieten en je kan even al je zorgen achter je laten.

Met Kerst staat de tijd heel eventjes stil,
Met Oud&Nieuw begint het jaar met een gil!
Gezondheid van lichaam en geest,
Dat wens ik jullie het allermeest!

Happy Holidays!

Veel liefs,
Anouk

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Comments

 1. Selina says

  Dit jaar met kerst een oerhollands stamppotjes buffet. Niet al teveel werk, zeker als je een paar dingen laat meebrengen door je gasten. Ook handig met kids!

  • AnoukAnouk says

   Hi Selina! Dat oerhollandse mag ik wel! En wat een slim idee om de gasten zelf wat dingen mee te laten nemen! Zo sta je zelf niet uren lang in de keuken en krijg je toch de kans om verschillende stamppotjes te eten. Ik zou zeggen geniet er lekker van en misschien kun je nog wel wat lekkere recepten uitwisselen. Hele fijne feestdagen! Veel liefs, Anouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *