Ja zeggen: het belang en 5 tips

ja zeggen leren saying yes

Gisteren schreef ik een artikel over nee zeggen. Dat is super belangrijk en ik raad je aan om het artikel even te lezen! Doordat je meer nee gaat zeggen zal je meer tijd overhouden. Maar waar ga je die tijd dan mee vullen? Met ja zeggen! Oké, dat klinkt wel heel tegenstrijdig. Maar geloof me ja zeggen maakt het leven een stuk leuker! Dus zeg eens wat vaker ja tegen dingen die je zouden kunnen verbazen en zeg ja tegen het leven!

Het belang van ja zeggen

Doe nieuwe ervaringen op

Tegenwoordig zijn we een beetje vastgeroest. Voor alles is een vaste tijd en een vaste volgorde. Zo gaan de dagen steeds meer op elkaar lijken. Dit kan best benauwend zijn. Je vraagt je misschien af of dat dit alles is? Door vaker nee te zeggen houd je nu meer tijd over. Die kun je gaan invullen met andere activiteiten. Kies eens activiteiten die je normaal niet zo snel zou kiezen. Of doe juist iets wat je al heel lang wilt doen, maar nooit durfde! Op deze manier ga je nieuwe ervaringen op doen. Dit kan je helpen om uit die dagelijkse sleur te stappen en meer van het leven te genieten.

Leer jezelf kennen

Door ja te zeggen op dingen die je normaal gesproken niet zo snel zou doen, leer je jezelf beter kennen. Je ervaart dat een aantal van die dingen toch niet bij je passen. Dat is misschien niet wat je gehoopt had, maar het is wel heel belangrijk om te weten. Zo weet je weer iets beter waar je voortaan nee tegen mag zeggen. De kans is ook heel groot dat je erachter komt dat je ontdekt dat sommige dingen toch leuke zijn dan dat je dacht! Zo krijg je meer activiteiten die je kan doen om. Dat gaat je helpen om uit die dagelijkse sleur te stappen.

Krijg meer energie

Stel dat je normaal gesproken zo’n vijf activiteiten hebt die je vaak doet. Dan haal je daar al energie uit. Maar op een gegeven moment worden die activiteiten een gewoonten. Je gaat ze zien als iets standaards. Je gaat ze minder waarderen en je haalt er minder energie uit. Door eens een aantal nieuwe activiteiten te gaan doen, krijg je wat meer afwisseling. Zo blijven de activiteiten allemaal even speciaal en kun je er al je energie uit halen.

Wordt gelukkiger

Door ja te zeggen tegen het leven doe je veel nieuwe ervaringen op. Daarvan is het bewezen dat ze je geluksgevoel flink kunnen vergroten. Ook voorkom je zo dat je in de dagelijkse sleur terecht komt. Zo houd je meer energie over. Mensen met meer energie voelen zich over het algemeen gelukkiger. Doordat je jezelf beter leert kennen zal je meer rust gaan ervaren. Je begraaft die strijdbijl die diep in jezelf zit en kan weer ontspannen. Dit gaat je helpen om meer te genieten van het leven.

Leer ja zeggen

Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Dat ja zeggen. Hieronder heb ik 5 tips voor je verzameld om beter ja te leren zeggen.

 1. Bepaal je doelen Dit is eigenlijk belangrijk voor alles.
  Als je je doelen duidelijk voor ogen hebt, dan kun je ze gebruiken. Je weet namelijk waar je heen wilt en wat je moet doen om daar te komen. Aan de hand hiervan kun je makkelijker bepalen of je ergens ja of nee tegen wilt zeggen.
 2. Let wel op je grenzen
  Doe niet iets als je weet dat je daarmee enorm over je grenzen heen gaat. Natuurlijk is het belangrijk om soms op zoek te gaan naar je grenzen. Of om ze te verleggen. Maar pas wel op dat je hier niet te ver in gaat. Ga bijvoorbeeld niet 24 uur zonder slaap, als je weet dat je daar doodziek van wordt. Ga je toch iets doen waarmee je jouw grenzen gaat verleggen? Plan dan daarna voldoende rust om weer helemaal te herstellen!
 3. Blijf reëel
  Nieuwe ervaringen op doen moet leuk zijn, het mag geen kwelling worden. Ga dus niet naar een pretpark als je echt doodsbang bent voor achtbanen. Nieuwe ervaringen op doen kan je zo prijzig maken als je zelf wilt. Let dus goed op je eigen budget. Je gaat toch zeker geen cruise maken als je helemaal geen geld meer op je spaarrekening hebt?! En als je gezondheidsklachten hebt, moet je hier ook zeker rekening mee houden? Ga dus niet uittesten of je nu misschien wel tegen een pinda kan, als je daar normaal gesproken hartstikke allergisch voor bent!
 4. Vertel dat je nieuwe ervaringen op wilt doen
  Vertel het aan iedereen die het maar wilt horen! Door je ideeën met anderen te delen kunnen ze met je meedenken. Misschien hebben ze nog wel hele gave ideeën voor je! Of willen ze een keer met je mee. Samen iets doen is toch altijd nog gezelliger dan in je eentje! Het kan ook heel fijn zijn als er iemand met je mee gaat als je iets heel spannends gaat doen!
 5. Zie het als een uitdaging
  Door vaker ja te zeggen ga je meer nadenken over je eigen leven en je eigen energiegevers. Dit kan je helpen om dichter bij jezelf te komen. Hoe dichter je bij jezelf komt, hoe meer energie je krijgt en hoe gelukkiger je wordt! Probeer dus eens in de zoveel tijd iets nieuws uit.

 

Dus als je nu nog een keer de vraag krijgt of je iets wilt doen, denk dan nog eens goed aan de belangen van het ja zeggen. Sta open voor nieuwe activiteiten en geniet er met volle teugen van! Het leven is mooi!

Zeg jij wel genoeg ja tegen het leven?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *