Mijn ervaring met stresscounseling

StresscounselingZoals jullie al eerder hebben kunnen lezen onder mind zou ik gaan beginnen met stresscounseling. Ondertussen heb ik mijn stresscounseling al een tijdje afgerond en wil ik mijn ervaringen graag met jullie delen. Want er zijn helaas maar weinig mensen open over dit soort onderwerpen. Hierdoor zijn er maar weinig echte verhalen te vinden. En ik vind dit echt een gemis. Ik hoop jullie zo een beter beeld te geven over stresscounseling en wat het voor jou kan betekenen!

Waarom wilde ik eigenlijk stresscounseling gaan volgen?

De afgelopen jaren heb ik stiekem wel heel veel meegemaakt. De ene gebeurtenis was nog ingrijpender dan de andere. Dit kwam af en toe best rauw op mijn dak vallen. Ik legde die gebeurtenissen het liefste naast me neer om door te kunnen gaan. Na elke gebeurtenis ging ik dus ook gewoon weer vrolijk door. Vaak zonder goed te kijken naar de gebeurtenis, want wat was er nou precies gebeurd? Wat voor invloed heeft die gebeurtenis gehad op mij? Wat kan ik er van leren en hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Deze vragen heb ik nooit voor mezelf beantwoord.

Daarnaast heb ik een aantal eigenschappen ontwikkeld, welke niet altijd het beste in mij naar boven halen. Door mijn acne ben ik namelijk erg onzeker geworden. Dat zorgde ervoor dat ik die ‘onperfectheid’ in mijn huid heel graag wilde compenseren door in alle andere gebieden perfect te zijn. Ik wilde de perfecte dochter, zus, vriendin, geliefde, collega en student zijn. Ik weet dat dit niet hoeft en niet mogelijk is, maar toch bleef ik het proberen. Ik trainde veel, ik werkte hard aan school en waar het kon ging ik extra werken. Ik nam hierdoor dus erg veel hooi op mijn vork. En dat bracht de nodige stress met zich mee.

Ieder jaar weer liep ik rond de herfst vast. Het koude, natte en gure weer speelde hierbij zeker een rol. Ik werd wat somberder en had het idee dat alles hopeloos was. Hierdoor kreeg ik enorme stemmingswisselingen. Dit is iets waar ik nog de meeste problemen aan over heb gehouden. Ik heb dingen gezegd, die ik niet had willen zeggen. Hiermee heb ik zeker een aantal mensen gekwetst en daar ben ik niet trots op. Maar ook heb ik de afgelopen jaren een aantal overhaaste keuzes gemaakt voor mijn studies. Zo stopte ik met Forensic Science en liet ik op de vavo VWO de helft van de vakken vallen. Ik zeg niet dat het de verkeerde keuzes geweest zijn, alleen had ik er graag wat beter over na gedacht.

Ik had het gevoel dat ik de controle over mezelf een beetje verloren was. De omstandigheden hebben mij gemaakt tot de vrouw die ik vandaag ben. En ik merk dat dat niet de vrouw is die ik wil en kan zijn. Daarom besloot ik stresscounseling te gaan volgen. In de hoop zo meer inzicht te krijgen in mijn denkpatronen en deze te kunnen doorbreken. Zo wilde ik er voor zorgen dat ik mijn gedachten en handelingen goed onder controle kreeg. Om zo mijn geluk niet meer afhankelijk te laten zijn van omstandigheden, maar van mijn eigen gedachten.

Hoe ging de stresscounseling er aan toe?

Oké ik had besloten om stresscounseling te gaan volgen, maar waar kon ik dat het beste gaan doen? Tijdens de nationale helweek vorig jaar, bij CentrumFit, maakte ik kennis met Karen van de Wiel. Een hele aardige vrouw die heel zacht en oprecht op mij over kwam. Hierdoor durfde ik me voor haar en nog belangrijker voor mezelf open te stellen. Dat lijkt me wel zo praktisch. Ik vond het dan ook een logische stap om Karen te benaderen. Ik nam contact met haar op via haar website en ik kreeg al snel een reactie terug. We planden de eerste afspraak in.

Op de dag van de afspraak ging ik naar haar appartement toe. Ze opende de deur en begroette me met alle warmte en enthousiasme die ze had. We liepen door naar de woonkamer en gingen aan de tafel zitten. Het appartement was heel mooi ingericht en ze brandde een bepaalde geur die erg rustgevend en uitnodigend was. Ze schonk een kopje thee in voor ons en het gesprek begon.

Eerst vertelde ze mij wat meer over zichzelf en wat ze deed. Daarna gingen we naar mij kijken. Die eerste sessie vertelde ik ontzettend veel. Ik heb er echt werkelijk waar alles uitgerateld wat me dwars zat. Daarbij heb ik ook zeker de nodige tranen gelaten. Maar wat een opluchting was dat, om gewoon eens even alles eruit te gooien! Tijdens mijn verhaal haakte ze op sommige dingen in, vatte ze iets samen of vroeg ze verder door. Hierdoor kreeg ik echt het idee serieus genomen te worden. Na afloop kreeg ik nog een aantal opdrachten mee naar huis. Ik schudde haar de hand en ik ging met een opgelucht hart en hoofd weer naar buiten. Ik moet zeggen dat ik me daarna wel een onwijs slap voelde en een barstende hoofdpijn had.

Ik heb in totaal 4 sessies van ongeveer 60 minuten gehad. Alles sessie verliepen ongeveer hetzelfde als de eerste sessie. Alhoewel ik de andere sessies wel veel minder heftig vond dan de eerste. Tijdens iedere sessie bespraken we eerst wat ik vond van de vorige sessie. Daarna gingen we kijken hoe ik de opdrachten uitgevoerd had en welke invloed ze op mij gehad hadden. Wat ik heel prettig vond aan Karen, was dat ze op zoek ging naar oplossingen. Ik zag een probleem en zij hielp mij er anders tegen aan te kijken. Te kijken naar het positieve. Zo kon ik vaak toch nog wel een oplossing bedenken voor het probleem. Karen heeft mij zeker geleerd om creatiever te denken!

Aan het einde van de laatste sessie mocht ik een kaartje trekken waarop een spreuk stond. Er stond op: Je bent mooi van binnen en van buiten! Deze was wel bizar toepasselijk op mij met mijn onzekerheden! We spraken af dat als er iets was, ik altijd contact met haar op mocht nemen.

Wat heeft stresscounseling voor mij betekend?

Wat ik heel fijn vond aan de stresscounseling was dat ik bij Karen echt mijn verhaal kwijt kon. Ik kende haar in principe niet en dit maakte het wel een stukje makkelijker. Ik kon naar hartenlust spreken, zonder bang te zijn iemand daarmee te kwetsen. Ze kent niemand in mijn omgeving en oordeelde daar dus ook niet over. Ze liet mij praten en ze legde me uit dat we soms kunnen verschillen in mening met een ander doordat we allemaal op onze eigen planeet leven. Soms kunnen die twee wel met elkaar communiceren en soms lukt dat gewoon even niet. Iedereen heeft zijn eigen weg bewandeld en is daardoor geworden zoals hij of zij nu is. Dat is heel belangrijk om te begrijpen en te respecteren.

Karen heeft mij echt geholpen om meer naar binnen te keren. Om te leren onderzoeken wat er met mij aan de hand is, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook heeft ze me geleerd te kijken naar wat ik wil. Ze hielt als het ware een spiegel bij me voor. Stiekem wist ik in mijn hoofd wel wat er allemaal speelde, maar dat cijferde ik altijd maar weg. Nu heb ik echt de tijd genomen om te kijken wat er zich allemaal afspeelde in mijn hoofd en hart. Wat ik al die jaren op de achtergrond had willen houden, heb ik nu heel bewust weer naar voren gehaald. Zo ben ik er achter gekomen dat ik heel veel dingen nog best wel heel hoog had zitten.

Wat ik ook merkte was dat ik in een constante strijd met mijzelf was geraakt. Ik heb mezelf door de jaren heen heel veel (negatieve) gewoontes aangeleerd. De opdrachten van Karen hielpen mij om te kijken naar wat ik wel kan en wil. Dit was echter vaak wel in strijd met mijn gewoontes. Hierdoor was ik dus de hele dag bewust bezig om alles wat er in mijn hoofd gebeurde te analyseren. Als er een gedachten door mijn hoofd ging die niet aansloot bij wat ik wilde denken, dan probeerde ik dit bewust om te buigen. Ik kan je vertellen dat dit best vermoeiend is.

Door de stresscounseling heb ik geleerd om naar mezelf te luisteren. Ik ben zachter geworden en heb toegegeven aan wat mijn lichaam mij vertelde. Ik heb alle klachten op een rijtje gezet en mezelf de rust gegund om hiervan te herstellen. Ook heb ik me geuit naar mijn naasten en aan de bel getrokken bij de arts. Nu blijk ik een burn-out te hebben en dat vind ik oké. Ik ben dankzij mijn sessies met Karen me namelijk veel meer bewust geworden van mijn gewoontes, gedachtenpatronen en van wat ik wil. Dankzij mijn sessies met haar kan ik het veel beter accepteren. Het blijft soms pijnlijk, maar ik ga er niet meer mee strijden. Ik heb dit blijkbaar nodig om hier straks sterker uit te kunnen komen.

Het wordt een lange en zware reis. Het deel wat ik tot nu toe af heb gelegd vind ik erg mooi. Ondanks dat ik weet dat het niet makkelijk gaat zijn en er diepe dalen en hoge pieken zullen gaan komen, hoop ik toch te genieten van deze reis en jullie hiermee te kunnen inspireren!

Misschien denk je nu wel heel anders over stresscounseling. Misschien denk je dat het jou kan helpen. Dan zou ik zeggen: ga ervoor! Zoek iemand die bij jou past en maak een afspraak. Voor mij was dit Karen en ik kan je haar van harte aanbevelen!

De beste investering is die in jezelf!

Veel liefs,
Anouk

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *