Nee zeggen: het belang en 10 tips

leren nee zeggen no saying

Herken je dit? Je krijgt de vraag of je iets wilt doen en je denkt: ‘Nee, daar heb ik eigenlijk helemaal geen tijd voor’. Maar toch zeg je: ‘Ja, is goed hoor’. Waarschijnlijk weet je heel goed dat dit niet goed voor je is. Maar waarom is het zo belangrijk om zo af en toe een nee te zeggen? En hoe kun je leren nee zeggen? Dat lees je vandaag!

Het belang van nee zeggen

Voorkom dat mensen over je heen lopen

Als jij altijd overal ja op zegt, dan gaan de mensen dat op een gegeven moment van je verwachten. Hebben ze vragen of krijgen ze hun eigen werk niet af? Dan komen ze voortaan eerst naar jou. Misschien hebben ze het wel helemaal niet door, dat jij hier niet op zit te wachten. Maar het kan ook zijn dat de mensen het wel doorkrijgen. Misschien gaan ze er zelfs misbruik van maken. Als je niet leer om nee te zeggen, dan blijf je overal ja op zeggen. Zo zadel je jezelf op met een heleboel extra werk en afspraken. Terwijl je daar eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.

Raak niet in strijd met jezelf

Door overal ja op te zeggen, kun je flink met jezelf in de strijd raken. Waarom heb ik ja gezegd? Heb ik daar eigenlijk wel tijd voor? Waarom kan ik geen nee zeggen? Je stelt jezelf negatieve vragen. Je hersenen gaan dan automatisch op zoek naar negatieve antwoorden. Dit kan een heleboel energie vreten. Je zelfbeeld schiet omlaag, terwijl dat helemaal niet nodig is!

Blijf eerlijk en open in je relaties

Nee zeggen tegen een onbekende kan al heel lastig zijn. Laat staan tegen je vrienden of familie. Jullie relatie is waarschijnlijk heel belangrijk voor je. Je wilt er alles aan doen om die relatie niet in gevaar te brengen. Dit maakt de kans groter dat je ergens ja tegen zegt terwijl je veel liever nee zou zeggen. Zo denk je conflicten uit de weg te gaan en de relatie stabiel te houden. Eigenlijk doe je precies het tegenovergestelde. Doordat je niet eerlijk geweest bent zit je nu met extra werk. Dit gaat aan je knagen. Misschien krijg je zelfs wraakgevoelens. Want waarom moeten ze mij altijd hebben? En ik doe nu iets voor hun, dus zij mogen straks iets voor mij doen. Dit kan behoorlijk gaan wringen in een relatie. Dat is nou net wat je probeerde te voorkomen.

Houd meer tijd over leuke dingen

Iedere keer dat je ja zegt op iets, komt er weer een extra taak bij in je agenda. Zo kan je agenda behoorlijk volraken met dingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Als je niet op let doe je straks alleen nog maar taken voor anderen. Door wat vaker nee te zeggen houd je meer tijd over. Die tijd kan je dan invullen met activiteiten die je wel leuk vind om te doen. Of met activiteiten die je dichter bij je doel brengen. Of wat dacht je van een keertje helemaal niks doen? Dat is ook wel eens lekker!

Leer nee zeggen

Maar hoe pak je dat nou het beste aan? Dat nee zeggen. Hieronder heb ik 10 tips voor je verzameld om beter nee te leren zeggen.

 1. Bepaal je doelen
  Dit is eigenlijk belangrijk voor alles. Als je je doelen duidelijk voor ogen hebt, dan kun je ze gebruiken. Je weet namelijk waar je heen wilt en wat je moet doen om daar te komen. Aan de hand hiervan kun je makkelijker bepalen of je ergens ja of nee tegen wilt zeggen.
 2. Stel je grenzen op
  Met je doelen in je achterhoofd kun je nieuwe grenzen gaan opstellen. Kijk hoeveel tijd je wilt besteden aan alles wat je leuk vind. Aan jezelf, je doel, je hobby en aan personen die je energie geven. Kijk daarna hoeveel tijd je nog over houd. Deze tijd zou je kunnen gebruiken om iets voor een ander te doen. Maar je mag je agenda ook gewoon lekker leeg laten. Dit moet je zelf bepalen. De één kan nou eenmaal beter over weg met een volle agenda en de ander heeft liever een lege.
 3. Maak deze grenzen bespreekbaar
  Wat heb je aan je grenzen als je er niks mee doet? Maak je grenzen bespreekbaar met iedereen die wel eens een beroep op je doet. Vertel waarom je je grenzen op gesteld hebt en wat ze zijn. Zo kunnen anderen je helpen. Ze kunnen het aangeven als je bijna over je grenzen heen dreigt te gaan. Misschien dat ze zo zelf ook wel minder aan je gaan vragen. Win-win.
 4. Luister goed naar de vraag
  Luister goed naar wat de ander van je vraagt. Vraag desnoods door. Pas als je weet wat men van je verwacht kun je er echt goed over nadenken. Zo voorkom je dat je ja zegt tegen een ogenschijnlijk kleine klus, maar dat er achter het eerst heuveltje nog tien enorme bergen verschijnen.
 5. Neem de tijd om na te denken
  Je hoeft niet meteen antwoord te geven op de vraag. Neem de tijd om goed na te denken. Zet alle plussen en minnen op een rijtje. Schat goed in hoeveel tijd het je gaat kosten en wat het je op gaat leveren. Gaat het energie vreten of gaat het energie geven? Zo kun je beter beslissen of je het wel of niet wilt doen. Heb je toch een keer een overhaaste beslissing genomen? Geen paniek. Je mag altijd terug komen op je mening. Leg wel even netjes uit dat je er toch geen tijd voor hebt of dat het niet goed bij jou past.
 6. Draai er niet om heen
  Daar wordt niemand beter van. Als het goed is heb je goed nagedacht. Je hebt voor jezelf een aantal argumenten duidelijk op een rijtje gezet en je bent tot een conclusie gekomen. Vertel meteen de conclusie en draai er niet om heen. Nee is nee.
 7. Blijf respectvol
  Nee zeg je tegen een vraag en niet tegen de persoon zelf! Maar de ander zou het wel zo kunnen opvatten. Blijf dus altijd respectvol, zeg rustig nee en vertel desnoods ook waarom je het niet doet. Zie het niet als een persoonlijke aanval als de ander boos wordt. Hij of zij kan er blijkbaar niet goed mee omgaan dat jij nee zegt. Het is jouw taak om dan netjes en respectvol te reageren en het daarbij te laten. Jij hebt het netjes afgehandeld en je mag trots op jezelf zijn!
 8. Denk na over een alternatief
  Zeker als je net begint met het oefenen van nee zeggen kan dit een mooie oplossing zijn. Je leert op te komen voor jezelf. Door het meedenken over een alternatief heb je de ander toch geholpen. Zo wordt jouw schuldgevoel minder groot en kun je rustig oefenen met nee zeggen.
 9. Verontschuldigingen zijn niet nodig
  Je hoeft je nooit te verontschuldigen! Je mag argumenten geven waarom je het niet doet en je mag meedenken over een alternatief, maar het hoeft niet! Doe waar jij je het beste bij voelt. Maak nooit persoonlijke verontschuldigingen. Het ligt niet aan jou dat zij nu met hun probleem blijven zitten. Dan moeten ze maar iets creatiever worden.
 10. Zie het als een uitdaging
  Door vaker nee te zeggen ga je meer nadenken over je eigen leven en je eigen doelen. Dit kan je helpen om dichter bij jezelf te komen. Zie iedere boze reactie als een uitdaging om daar op de best mogelijke manier mee om te gaan. Je zal zien dat dit je alleen maar sterker gaat maken!

 

Dus als je nu nog een keer de vraag krijgt of je iets wilt doen, denk dan nog eens goed aan de belangen van het nee zeggen. Ga goed bij jezelf na of je het wel of niet wilt doen. Zeg ook gerust eens nee. Als je dit lastig vind, maak dan gebruik van de 10 bovenstaande tips. Ik weet zeker dat je dan meer tijd over zal houden voor alles wat jij belangrijk vindt!

Verkoop jij anderen wel eens een nee?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *