Viskoekjes met doperwtenpuree

LaLionna Viskoekjes met doperwtenpureeVis is niet bij iedereen geliefd. Dat is erg jammer want het is een goede aanvulling op ons voedingspatroon. Helaas kan de geur van vis nogal overweldigend zijn. Zo waagde ook ik me tot een jaar geleden niet aan vis. Gelukkig heb ik het uiteindelijk een kans gegeven! Vis is namelijk hartstikke lekker! Toch ben ik ervan overtuigd dat als ik deze viskoekjes eerder voor mijn neus gehad, ik ze gewoon opgegeten had. Je proeft namelijk amper dat er vis in zit. Dus ben jij of ken jij iemand die vis nog moet leren eten? Maak dan snel deze viskoekjes met doperwtenpuree.

Doperwtenpuree klinkt misschien raar, maar het is echt ongelooflijk lekker! Heerlijk zoetig. Het is een mooie tegenhanger van de zoute viskoekjes. Deze twee elementen zorgen er samen voor dat het gerecht echt mooi in balans is.

Het gerecht is niet alleen qua smaak mooi in balans, maar ook qua voedingsstoffen. Het bevat gezonde vetten, koolhydraten, vezels en eiwitten.

De gezonde vetten komen uit olijfolie en vis. De vis levert vooral omega-3 vetzuren. Deze vetzuren staan erom bekend het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Daarnaast werken ze ontstekingsremmend. De olijfolie levert omega 9-vetzuren. Deze vetzuren helpen bij het verhogen van HDL-cholesterol, ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. Dit zorgt ervoor dat het LDL-cholesterol, ook wel het ‘slechte’ cholesterol, verlaagd wordt.

De koolhydraten en vezels komen uit aardappelen en doperwten. De koolhydraten zorgen voor voldoende energie. Door de combinatie met gezonde vetten en eiwitten, wordt de energie minder snel vrijgelaten. Dit zorgt voor een langzamere afgifte van energie en een langer vol gevoel.

De vezels spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je darmen. Ze zorgen er namelijk voor dat de ontlasting zacht blijft en het lichaam makkelijk kan verlaten. Met deze maaltijd krijg je al bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid binnen. Het levert namelijk maar liefst 14 g vezels, terwijl er zo’n 30-45 g aanbevolen wordt. Na deze maaltijd ben je dus al een heel eind op weg.

Verder bevat deze maaltijd nog een aantal belangrijke vitamines en mineralen. Zoals;

  • Vitamine B6: betrokken bij de afbraak en aanmaak van aminozuren.
  • Vitamine B11: is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Het helpt bij het voorkomen van een open ruggetje. Verder is het betrokken bij de aanmaak van bloedcellen.
  • Vitamine C: belangrijk voor het instant houden van een goede weerstand.
  • Vitamine K: zorgt voor een goede bloedstolling.
  • Kalium: helpt bij het samentrekken en ontspannen van spieren. Het zorgt ook voor een normale bloeddruk.
  • IJzer: zorgt ervoor dat je bloed zuurstof en koolstofdioxide kan transporteren.

Viskoekjes met doperwtenpuree
 
Bereidingstijd
Kook tijd
Totale tijd
 
Schrijver:
Soort recept: Diner
Porties: 2 personen
Ingrediënten
  • 500 ml groentebouillon
  • 4 kleine kruimige aardappels
  • 400 g doperwten
  • 300 g witvisfilet (pangasius)
  • 2 el olijfolie
  • 1 eigeel
  • 3 el havermout, gemalen
  • 2 tl Provençaalse kruiden
  • 2 tl viskruiden
Methode
  1. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Was de aardappel en kook ze in 10-15 minuten gaar.
  2. Bak ondertussen de witvisfilet zachtjes in 1 el olijfolie. Zorg ervoor dat de vis niet bruin kleurt, maar wel zo goed als gaar is.
  3. Haal de vis vervolgens met je handen uit elkaar tot hele kleine stukjes. Door dit met je handen te doen kun je namelijk meteen controleren of er geen graatjes meer inzitten. Doe de kleine visstukjes in een aparte schaal.
  4. Doe hier de aardappelen bij en stamp het fijn met een stamper of een vork.
  5. Als het fijn is doe je hier het eigeel, 1 el havermout, de viskruiden en de Provençaalse kruiden bij. Meng dit allemaal goed door elkaar. Draai er nu 8 balletjes van.
  6. Bekleed een bord met bakpapier en maak van de 8 balletjes nu 8 viskoekjes.
  7. Leg deze ongeveer een uur in de koelkast, zodat ze mooi stevig kunnen worden.
  8. Zodra ze stevig zijn haal je ze uit de koelkast. Als ze nog een beetje plakkerig zijn, dan kan je ze nog even door de overige havermout heen halen.
  9. Breng 500 ml bouillon aan de kook en kook de doperwten totdat ze gaar zijn.
  10. Bak ondertussen de viskoekjes in de overgebleven olijfolie mooi bruin.
  11. Giet de doperwten af en vang ongeveer één kopje kookvocht op. Pureer de doperwten met een staafmixer. Voeg het kookvocht nog toe, als de puree te dik blijft.
  12. Maak een bedje van de doperwtenpuree en serveer de viskoekjes er boven op.
Voedingswaarden
Portie grootte: 4 viskoekjes Caloriën: 600 kcal Vet: 14 gram Verzadigd vet: 2 gram Onverzadigd vet: 12 gram Transvet: 0 gram Koolhydraten: 67 gram Natrium: 0,6 gram Vezels: 14 gram Eiwitten: 45 gram

Wie gaat deze viskoekjes een kans geven? Tag jouw creatie op Instagram met #LaLionnaRecept zodat ik hem kan bewonderen!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *