Waarom kleuren volwassenen?

waarom kleuren volwassen adultcoloringKon jij je vroeger als kind ook zo verliezen in een kleurplaat? De wereld leek niet meer te bestaan. Misschien dat je het nu nog wel eens stiekem doet: mee kleuren met een kind. Zodra de potloden tevoorschijn komen zit jij er naast met de vraag of je moet helpen. Niet omdat je zo graag wilt helpen. Nee, omdat jij het zelf nog zo heerlijk vind om te kleuren! Maar je hoeft nu niet meer stiekem met kinderen mee te kleuren. Steeds vaker kleuren volwassenen ! En dat is niet voor niks. Kleuren is namelijk hartstikke goed voor je!

Waarom kleuren volwassenen?

Japan staat bekend als het land van rust, reinheid en creativiteit. Het is niet voor niks dat de kleurboeken voor volwassenen juist daar razend populair zijn!

We ervaren tegenwoordig ongelooflijk veel stress. Hierdoor komen we maar moeilijk tot rust. Daar komen de kleurboeken goed van pas. Kleuren heeft namelijk een meditatieve werking, die ons tot rust kan brengen. Daarnaast kan het inkleuren van bepaalde vormen helpen om emotionele blokkades op te ruimen. Tot zover de rust en de reinheid. Kleuren heeft namelijk nog een ander groot voordeel: het stimuleert je creativiteit. Dat is iets wat volwassenen in het dagelijks leven nog maar heel weinig gebruiken.

Mediteren door kleuren

Meditatie wordt steeds belangrijker in de moderne samenleving. We ervaren meer stress en we merken op dat dit niet goed voor ons is. Om in ons stressvolle leventje wat meer tot rust te komen, gaan we steeds vaker mediteren.

Maar misschien is in stilte mediteren wel niet helemaal jouw ding. Het kan zijn dat je tijdens het mediteren lastig gevallen wordt door nare gedachten. Grote kans dat je die niet zomaar uit je hoofd kan zetten. Probeer dan eens een actieve vorm van mediteren, zoals kleuren. Actieve meditatie gaat er van uit dat je door simpele handelingen steeds weer te herhalen in een meditatieve toestand kan komen.

En dat is nou net wat je doet tijdens het kleuren. Je zoekt steeds opnieuw kleuren uit, je focust je volledig op het netjes binnen de lijntjes kleuren en het inkleuren blijft zich maar herhalen. Doordat je hier veel focus voor nodig hebt, blijft er geen ruimte meer over voor nare gedachten. Je komt echt in het hier en nu terecht!

Emotionele blokkades opruimen door kleuren

Je kan niet alleen je huidige stress van je af laten glijden door te kleuren. Nee, je kan zelfs oude emotionele blokkades opruimen. Hiervoor moet je speciale kleurplaten hebben. Namelijk mandala’s. Mandala’s zijn ronde kleurplaten. Terwijl je deze inkleurt wordt je steeds verder naar het binnenste centrum toegetrokken. Dit kan je vergelijken met het dieper in jezelf treden. Zo ga je steeds iets dieper naar binnen en ruim je onderweg onbewust jouw emotionele blokkades op.

Hersenen stimuleren door kleuren

Herinner je nog dat je als kind niet alleen veel kleurde, maar ook een enorme dosis creativiteit had? Grote kans dat je een heel groot deel van die creativiteit verloren bent onderweg naar je volwassenheid. Maar hoe komt dit nou?

Als je kleurt gebruik je je rechterhersenhelft. Deze hersenhelft is niet alleen verantwoordelijk voor kleur, maar ook voor verbeelding, creativiteit, ruimtelijk inzicht en filosofie. Door veel te kleuren train je als het ware je rechterhersenhelft. Dit zorgt er dan weer voor dat je ook makkelijker aanspraak kan doen op je creativiteit of je ruimtelijk inzicht.

Wij volwassenen trainen onze rechterhersenhelft veel minder dan de linkerhersenhelft. Deze hersenhelft is vooral verantwoordelijk voor de praktische zaken. Denk hierbij aan taal en woordenschat, structuur, cijfers, organiseren, begrijpen, veiligheid en herkennen. Juist met die praktische zaken komen wij als volwassenen dagelijks in aanmerking.

Doordat we deze hersenhelft dagelijks trainen en de rechterhersenhelft nog maar nauwelijks, ontstaat er een onbalans. Die onbalans kan je makkelijk voorkomen door ook je rechterhersenhelft vaker te trainen. Zoek dus snel een paar mooie kleurplaten uit en laat je creativiteit op de vrije loop!

Dat kleuren hartstikke goed voor je is, dat is nu wel overduidelijk! Gelukkig wordt hier mooi op ingehaakt door creativelingen. Zij hebben er voor gezorgd dat er al tal van kleurboeken speciaal voor volwassenen zijn verschenen. Allemaal zijn ze verschillend. Maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten ongelooflijk mooie kleurplaten. Er is dus echt voor iedereen wel een geschikt kleurboek te vinden. Zo hoef jij je niet meer te ‘schamen’ om te kleuren!

Kleur jij nog wel eens met een kind mee, of heb jij je al gewaagd aan een kleurboek voor volwassenen? Waarom geniet jij zo van het kleuren? Laat het mij weten, ik ben ongelooflijk benieuwd naar wat kleuren voor jou betekend!

Veel liefs,
Anouk

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *